學生、上班族外賣新選擇!熱辣辣飯卷 + 爆漿冰火芝士蟹丸 邊行邊食

尖東人又多,食肆又多,但就轉過不停,最近又有新食店登陸。鋪頭以搶眼紅色為主調,加上怪獸鰻魚熱飯卷、熱溶芝士炸雞,睇落好似韓國小食店,但原來係 3個 90後自創嘅美食。我依莉詩上星期就同兩位朋友經過,入去一試啦!

熱飯卷方便學生、上班族

記得幾年前係附近讀書,每逢 midterm 都要去新文華一帶買早餐、lunch 番去邊開會邊食,當時我最 like 就係熱辣辣嘅香菇雞包,又平又大又多餡。不過人總係貪忘舊嘅,最近尖東開多咗唔少食店,而今次我就比呢間 Monster Union 嘅熱溶芝士炸雞吸引咗入去。濃濃嘅芝士蓋滿炸雞,雖然有啲熱,不過唔理啦,幾熱都要食!

其實呢間店以熱飯卷做主打,老闆話係想將不同國家美食融入熱飯圈中變成香港地道美食,目標咁偉大,所以飯卷有齊日本壽司、韓國飯卷嘅特色,仲要係台灣人鍾意食嘅熱飯,可以話係集國家之大成。

▲ 為咗方便一路行一路食,老闆設計咗幾個唔同顏色嘅盒。每一個上面嘅圖案都有唔同意思,有啲仲好貼地㗎!

▲ 怪獸鰻魚熱飯卷 $52

熱飯卷有豬、牛、雞同鰻魚鰻魚,有面有蛋有菜有肉都好足料同大條,包食得飽。不過叫得熱飯就一定要襯熱食,唔係啲紫菜淋咗口感就會好奇怪㗎啦!

▲ 爆漿冰火芝士蟹丸

呢個爆漿冰火芝士蟹丸值得一試,少少攻鼻嘅凍 Wasabii 蛋黃醬淋係暖心嘅芝士蟹丸,表面冰凍,一咬落去爆啲熱芝士出嚟,非常刺激!

▲ 熱溶芝士炸雞 $38

起初以為佢係韓式炸雞,不過食落又好似有少少分別,每粒都唔算大,贏在無骨夠脆,芝士味都幾濃,幾香口。

▲ 三角層層脆腸 $20

三角形嘅腸見過未?原來係將一條腸切開三分當三條。開頭以為佢整得個樣特別啲呃秤,但原來佢並唔係普通司華力腸,食落有少少台灣腸嘅口感,加上砌嚟煎,比原條更脆口。

Monster Union
地址: 尖沙咀東科學館道14號新文華中心61號舖



About 依莉詩
網媒出身嘅 90後,抱住「試咗先講」嘅精神。終日飲飲食食、遊走各大商場、小店尋找好去處。