白石燒烤水上樂園驅走熱浪! 8.5米高充氣滑梯任你瀡 + 玩完再食海鮮 BBQ

夏天最好就係玩水!但今年中環無乜大型嘉年華,我 依莉詩 決定轉戰白石燒烤水上樂園繼續玩!不過我呢個充氣樂園剋星,繼上年係「One Piece嘉年華」被巨棒擊中,再到「Slide The City」跣低之後,今次又再次實試「白石燒烤水上樂園」嘅急救措施足唔足夠了!

唔洗排隊!6條離心滑梯隨時瀡

其實呢個白石充氣水上樂園已經係第二年舉辦,入面有 6條充氣滑梯同 4個水池,規模都算大,比起海洋公園夏水禮多好多嘢玩呢!滑梯有長有短,大人細路可以因應自己膽量挑戰,最高嗰條 8.5米滑梯,好有離心力,相當刺激㗎!雖然當日時晴時雨,但望住吞露港,喺七彩繽紛嘅充氣設施下玩水,亦非常有氣氛呢!亦因為分開節數,每一節名額只限 200人,所以大部份設施都唔洗排隊,想瀡幾多次就幾多次,一定盡興。 每節最後都有水戰大戰,大家互擲水彈,氣氛升都最高點呢!

▲ 呢睇呢個彈床平平無奇,其實可以彈又可以滑,好多玩法㗎!

▲ 唔同 Level 嘅滑梯都有,無論大膽家細膽都啱玩!

每節換水,落雨仍繼續

玩樂設施就好足夠,但水上樂園睇水質同樣重要,因為每節人數唔多,而且每節都會徹底更換池水,所以入到去都好乾淨。不過因為係露天,落雨嘅時候仍可以繼續玩,水質自然亦變差。

起初我都擔心佢無更衣室,要係 BBQ場廁所換衫會好污髒,好彩入到去都算乾淨,最起碼無臭味同地下係乾嘅,而且物品寄儲係免費,可以多次拎出拎入,呢點好多水上樂園都未必做到呢!

▲ 樂園唔俾著拖鞋入去,而且會不停加新水,所以水質都 OK 㗎!

玩完 BBQ, 10人去先最抵

玩完兩個鐘都肚餓,隔離就係 BBQ 場,唔洗講梗係立即醫肚啦!呢個 BBQ 場我第一次去,平時都去屯門嘅場多。呢度有瓦遮頭,唔算多蚊,亦有風扇通風,唔會太熱,燒幾個鐘都感覺良好。不過唔係任食,所以都比較貴。如果多人去會比較著數,當中有 5人餐同 10人餐,奏夠腳去就最好。

▲ 今次我哋同阿仁同小小豬兩家人一齊去,啱啱好 10個人,叫咗個 $1397(星期一至五)、$1573(星期六至日)嘅 10人海鮮餐。除咗腸仔、丸、豬扒、雞翼,仲有青口、海蝦同帶子。份量好夠,最後仲帶咗幾包豬扒走添!

▲ 有埋個網就可以攤晒係度燒,好懶呢! ▲ 一開始個個都係燒丸同腸仔,哈哈~

親身體驗!安全措施不足,父母們務必注意!

好啦!講咗咁多好嘅一面,又係時候講番啲不太開心嘅經歷。無錯,整體呢個水上樂園係幾好,(初初) 玩得幾開心,但不幸嘅事情就係得意嘅時候發生啦! 我哋本來打算一齊瀡一條可以同時多人瀡嘅 5米高滑梯,點知有隻淆底獸瀡慢一步,我落咗去佢先落嚟,仲一腳踢中我個頭,搞到我一度聽唔到嘢,耳鳴,同頭痛咗幾日添!

意外就發生咗啦!馬後炮都無用,不過都想係到指出樂園嘅問題所在。首先,呢條滑梯有一定危險性,但現場並無工作人員看守。其實其他有同類滑梯嘅水上樂園通常上下都各有一個職員,避免「炒車」出現。其次係工作人員應變不足,係意外之後一段時間先發現。雖然出事之後都有叫我坐低,俾毛巾同水我飲,但有趣的是,我都講咗撞到個頭,佢地竟然教我企係身跳,正番啲水出嚟!當然我亦無見到工作人員有拎急救箱或輪椅等急救用品,我有啲懷疑呢度有無急救員同急救設備。好彩今次唔算太嚴重,過咗幾日就無事。呢個始終係親子樂園,提提各位父母,玩嘅時候要睇實小朋友,萬一出意外,真係自求多福了!哈哈!

 

白石充氣水上樂園
日期:8-9/7、15-16/7、22-23/7、29-30/7、5-6/8、12-13/8
時段收費:$180(11am-1pm;6:30pm-8:30pm)、$240(1:30pm-3:30pm;4pm-6pm)、$420(連續三節)(BBQ 需額外收費)
地址:馬鞍山白石1950號白石燒烤
預訂電話:27448188

 

跳得愈高愈多免費雪糕!挑戰 12種怪味 五花茶 + Wasabi 軟雪糕 @樂富

大坑 2大呃 Like 甜品! 粉色棉花糖燒 x 彩虹沖繩鹽刨冰

港版小清境 – 塔門一日遊!食海膽炒飯 + 大草地放風箏

睇更多拍拖好去處!
FB: 依莉詩生活
IG: ErieDiary
網址:ErieDiary.hk
YouTube:Diary Erie



About 依莉詩
網媒出身嘅 90後,抱住「試咗先講」嘅精神。終日飲飲食食、遊走各大商場、小店尋找好去處。