【澳門】單車路環半日遊!食住葡撻睇日落 x 豪食乳鴿葡國菜

Day 1 Day 2 感受完醉人嘅澳門夜景同紙醉金迷嘅氹仔賭城區之後,第三日決定放下重重嘅相機同腳架,走入與世無爭嘅小漁村-路環。亦因如此,呢篇嘅放閃相大減,行程亦非常非常 hea。

 

雙人單車 hea 遊路環

雖然氹仔同路環因為不斷填海,早已經連埋咗,不過就呈現與澳門半島或者氹仔截然不同風情,到達後好容易就令人放鬆,停下腳步好好休息。路環其實唔係好大,基本上徒步已經可以行晒,不過今次選擇咗踏單車 (本來諗住去黑沙滑草,但 Raymond 係咁話要踏單車)。

搵咗好耐,我哋終於搵到間單車鋪,仲租咗架雙人單車。呢度嘅人真係非常純樸,完全唔使押金或者身份證,連電話都係留香港電話嘅情況下,話租就租得走架單車。如果係香港根本不可能吧!不過咁講,如果唔去埋黑沙,踩單車十幾分鐘已經可以遊完一圈,比長洲還細呢!

▲ 最特別的是,呢度竟然可以玩擦地砲,$4 就有一包,好多小朋友都會係聖方濟各教堂前面空地玩呢!

▲ 大三巴旁邊有「戀愛巷」,而路環就有一條「情人街」,不過呢條「街」只有 4步路咁長,貼路牌嘅牆後竟然係公廁,哈哈!

▲ 去到路環碼頭,其實一艘船都見唔到,見到幾間店係度曬鹹魚。

▲ 舊碼頭仍然保留係度,係面影相好文青呢!不過就要注意安全,因為潮脹會浸晒成個碼頭呢!

 

▲ 踩咗兩個鐘單車 (唔知兜咗幾多個圈),之後去咗安德魯餅店買葡撻,新鮮出爐,外面脆卜卜,入面又香又滑,無論食幾多次都會再食。

 

 

▲ 買完葡撻就坐係「十月初五馬路」邊食邊落日落,呢種恬靜休閒,可以好好咁清理心中嘅不快與不安。

 

佛笑樓食乳鴿葡國菜

日落過後,就搭巴士返去福隆新街食呢個旅程最貴嘅一餐-佛笑樓。呢間餐廳係澳門有近百年歷史。就算成日經過,不過細個偶然先食得一次,有次姨媽請我食巨型梳乎厘,到依家都仲好記得當時嘅興奮呢!亦因為咁,所以今次想帶 Raymond 試下,不過得兩個人,叫唔到梳乎厘,所以就叫咗出名嘅石岐燒乳鴿、炸馬介休球同佛笑樓焗飯。燒乳鴿加上瑞士汁相當入味,而且皮脆肉滑,非常滋味,難怪咁多年屹立不倒。


▲ 炸馬介休球入面嘅魚肉纖維一絲絲咁,證明有非常多魚肉呢!比起第二度混合大量薯仔就係水準高好多。

▲ 佛笑樓焗飯其實係海鮮飯食落都幾多材料,有快就好飽了。

議事庭前地睇聖誕燈飾

雖然今年光影節唔包括議事庭前地,不過旅客區又點會無聖誕裝飾。大致其實同上年差唔多,都係大大棵聖誕樹係中間,旁邊圍住聖誕老人同鹿,而入啲就係一片燈海,睇落都幾靚架!



▲ 實在太太太多人,散咗陣步就番去瞓了!

快啲 click 入去睇埋 Day 2-4 嘅分享吧!

睇更多拍拖好去處!
IG: ErieDiary
網址:ErieDirry.hk


About 依莉詩
網媒出身嘅 90後,抱住「試咗先講」嘅精神。終日飲飲食食、遊走各大商場、小店尋找好去處。