旺角 1日 4餐,由朝食到晚!青檸烏冬係劣食?韓系日式吉列牛一定正?

介紹完屯門元朗有咩好食,今次嚟到無論你同我都一定去過嘅旺角!呢個龍蛇混雜嘅地方,就連食肆都一樣種類繁多。無論潮食、美食定劣食都多不勝數。女人街嘅平價港式日本菜、黑白布街嘅新式甜品鋪、登打士街嘅樓上 Cafe 或是 兆萬嘅劣質放題,要我介紹相信只係班門弄斧,所以我 依莉詩 只想同大家分享一下今次係旺角一日之內食咗啲乜。當中有值得一去再去,亦有可一不可再嘅餐廳啊!

1) 夏日開胃之選 – 激酸青檸烏冬

旺角咩價位嘅日本菜都有,拉麵、刺身、丼飯、放題樣樣齊,今次 Lunch 就去咗間既唔係人氣食店,又唔係特別平嘅東京築地拉麵。唔單止個名普通,就連位置都好穩秘,雖然係雅蘭中心,不過要係山東街落地庫先搵到,可以話平時行過咗都唔覺。不過入到去其實別有洞天,舖內裝修好有居酒屋嘅感覺,出菜位置做成涼亭,牆上仲掛滿日式街道畫,好似去咗日本食拉麵咁。至於 menu ,店名有拉麵兩個字,主要梗係食拉麵,不過俾我見到樣幾得意嘅嘢,就係青檸冷稻亨烏冬,咁有趣點都要試下吧!

▲青檸冷稻亨烏冬 $38

雖然無 Menu 幅相咁誇張,成碗鋪滿青檸,不過都有 7-8 片青檸係面,真係睇到都酸。當然想嘅主要都係烏冬, 因為有冰同青檸配合超扁身嘅烏冬入口冰凍帶酸,非常清新開胃,加上木魚花少少口感,好啱夏天食。不過份量就唔多夠,建議同時點啲小食就無咁齋。

▲ 月見豚丼 $43

月見豚丼 聽個名好似好靚,其實「月見」日文就係賞月,用係食材上面,好多時就係一隻生蛋或半生熟蛋放係飯面。呢個飯就係幾塊炭燒豬肉上面加隻生蛋。味道不錯,豬肉都幾厚塊,加上生蛋就更滑,份量方面偏少,女仔食就啱啱好。

東京築地拉麵 Tokyo Tsukiji

地址:旺角彌敦道 639 號雅蘭中心地庫 B102號舖
營業時間:星期一至日 11:30-23:00

2) 街頭小食回歸基本步 – 彈牙魚蛋

甚麼雕魚燒雪糕、爆炸糖奶昔、豆腐雪糕係廣華醫院對面食街都紅極一時,不過街頭小食都係原始嘅好!以前豆花妹鋪位上年轉咗手,開咗間「彈彈旦」專賣魚蛋。特色就係用初榨椰子油炸即炸魚蛋加多種醬料,令香港街頭小食提升到另一層次。

之所以用初榨椰子油而非千年油係因為老闆選用咗媽媽嘅緬甸配方,不但比普通健康,而且特別香,唔會有一層油係表面,炸得乾爽,彈牙。

 

 

▲ 白魚蛋 $20/12粒

雖然比平時篤魚蛋貴,最平白魚蛋 $20/12粒,不過魚蛋香口Q彈,加上車打芝士醬+芝士粉,味道超濃!平時好少番啅嘅我,三日就食咗兩次啦!

▲ 大彈旦 $25/4粒

炸魚蛋用上日本天婦羅炸粉漿,即叫即炸,非常有誠意。每粒都外脆內軟,夠晒彈牙,加上避風塘、紫菜、芝士味粉,令魚蛋更惹味。

 

彈彈旦

地址:旺角廣華街1號仁安大廈地下14D號舖

營業時間:星期一至日 11:00-23:00

3) 性價比高 – 平民梳乎班戟

一向鍾意食梳乎班戟嘅我,又點會唔試呢間全港最平嘅 $29梳乎厘班戟。雖然 I Love You Dessert Bar ,只有4個位可以堂食,不過定價就比市面平一半有多。但唔好以為價錢平就質素差,大廚原來大有來頭,不但係米芝蓮餐廳學過師,仲得到過多個國際甜品大賽獎項。而班戟亦無將貨就價,用上日本蛋,每份都即叫即整,食落一樣梳乎!

▲ 梳乎厘班戟 $29

同市面上其他梳乎班戟唔同,呢款並無用模具固定,所以形狀有啲不規則,不過就更厚,而且好有蛋香,食落軟棉棉,非常鬆軟,好似食緊棉花糖一樣。雖然價錢比較平,但上面加上蝴蝶裝飾,打卡亦唔輸蝕。

I Love You Dessert Bar
地址:旺角白布街24號藝興大廈3A地下
營業時間:星期一至四 3:00pm-12:00mn;星期五 3:00pm-1:00am;星期六 1:00pm-1:00am;星期日 1:00pm-12:00mn

4) 韓系日式真係得? – 吉列牛要煮熟食

最近潮食吉列牛,元朗、旺角都開咗唔少食培列牛嘅食店。而最近係首爾弘大好受歡迎嘅吉列牛忌廉烏冬專門店 Kobekyu 係香港開設第一間海外分店。明明吉列牛係日本菜,但由韓國餐廳開到香港感覺已經好複雜又奇怪。不過因為係東京食過吉列牛之後一試難忙,見香港都有梗係要去食啦!

呢度吉列牛同東京近乎生食嘅唔同,採用嘅係熟食牛,所以要上枱後再燒熟先可以食用,都算有得食有得玩。

▲ 吉列牛定食 $148

雖然定食都有幾多小食,不過吉列牛貌相同想像中的差太遠,麵包糠不但沒有金黃色,反而似用千年油炸成嘅黑黃色,而且燒熟後嘅牛比較韌,似食吉列豬扒,好像沒有了吉列牛嘅外脆內嫩口感呢!

▲ 因為係熟食牛,食之前要自己燒熟,麵包糠飛到買圍都係呢!

▲ 咖哩忌廉牛肉烏冬 $78

除咗吉列牛,呢間店另一招牌菜係咖哩忌廉牛肉烏冬。第一眼望上去,白色糊狀忌廉好似一個旋渦。

▲ 入面嘅咖哩烏冬有少少辣,食初以後有咁多忌廉會好 creamy,估唔到都幾嚡口,好似有啲粉黐係烏冬咁,感覺好奇怪。

Kobekyu 吉列牛忌廉烏冬專門店
地址:旺角彌敦道726號17樓
營業時間:星期一至日: 12nn-3pm;5pm-10:30pm

旺角多劣食,貪方便多過真好食

唔少人放工約食飯都會貪方便去旺角,貪價錢平民又多選擇,人氣店亦都好多,不過當中劣食愈好多,所以要認真選擇。今次之後我更加發現,高人氣唔等於好食,有時都幾令人失望呢!

元朗 4大人氣食店!必食北海道布丁燒 X 啖啖肉無骨雞翼包

屯門潮食集中地!紅橋 4大不得不吃的小食+主菜+甜品

 

睇更多拍拖好去處!
FB: 依莉“詩”生活
IG: ErieDiary
網址:ErieDiary.hk
YouTube:Diary Erie



About 依莉詩
網媒出身嘅 90後爛玩精,抱住「試咗先講」嘅精神。終日飲飲食食、遊走各大商場、小店尋找好去處。